Press: Svenska pressreleaser: 20 januari 2009
KMR

HÖGSTA BÖTESBELOPPET FÖR KRIMINELL VERKSAMHET I HISTORIEN. ELI LILLY TVINGAS BETALA 1,4 MILJARDER FÖR FALSK MARKNADSFÖRING.
2009-01-20


Eli Lilly ska betala 615 miljoner dollar i böter för kriminell verksamhet runt den psykiatriska drogen Zyprexa och 800 miljoner i skadestånd i den förlikning som nåtts med USAs justitiedepartement; totalt 1,4 miljarder dollar. De har marknadsfört sin bästsäljande drog på falska grunder. Vilket man även gjort i Sverige. Och det är inte första gången Lilly tvingas betala skadestånd för Zyprexa.

Rättegångsdokument visar att Eli Lilly hade tränat upp sina säljare att övertala läkare att skriva ut Zyprexa till barn och äldre, för vilka drogen aldrig godkänts. Tiotusentals, förmodligen hundratusentals, patienter har drabbats av övervikt, diabetes och för tidig död.

Dokument visar att Lilly på otillbörligt sätt påverkat läkare att skriva ut Zyprexa för att söva ner oroliga äldre patienter för att "reducera skötartid och arbete". Det är idag dokumenterat att alla nya antipsykotika ökar dödsrisken bland äldre dementa. Något man på ett tidigt stadium även visste om inom Lilly, såväl som dödsrisken från övervikt och diabetes. Ett e-mail från år 2000 till Lilly från en grupp diabetesläkare som varnade för allvarliga biverkningar visade att Lilly visste om uppgifter om dess skadeverkningar. Men trots detta fortsatte den illegala, smygartade marknadsföringen bland läkare. Man skickade läkare till resorter för "utbildning" där de utsattes för program för att utbildas till föreläsare och förespråkare för Lillys produkter. För andra räckte det med extra bonus för varje recept man skrev ut. De har tiotusentals betalda läkare som jobbar som deras försäljningsagenter.

Enligt rättegångsdokument övertalade man även allmänläkare att behandla oroliga och störda barn med Zyprexa, trots att Zyprexa nästan ofelbart orsakade allvarlig övervikt, 30 kilo var inte ovanligt, med resulterande diabetes och ökad dödsrisk. Det är även vanligt, ett bruk som spritt sig till Sverige, att man idag behandlar ADHD-barn med Zyprexa. En undersökning på barn som publicerades i september förra året visade att Zyprexa på intet sätt var "effektivare" än gamla neuroleptika, men gav fler allvarliga biverkningar, till ett tio gånger högre pris. Barnen som ingick i undersökningen fick så allvarliga biverkningar att studien avbröts.

Lilly har dock råd att sätta av 1,4 miljarder dollar. Zyprexa är ett av världens mest sålda preparat. År 2007 sålde man för 4,8 miljarder dollar. Sammanlagt har man sålt Zyprexa för 39 miljarder dollar (325 miljarder kronor) sedan 1996. Ett enda piller kostar 25 dollar. Skattebetalarna får ta smällen via Medicaid och Medicare, det amerikanska sjukförsäkringssystemet. Nu vill alltså staten ha tillbaka pengar. Men även om åtalet går igenom i domstol får man dock bara igen en bråkdel av pengarna man betalat ut.

Läkarna i USA får lov att skriva ut mediciner som de vill, men det är det faktum att läkemedelsbolag inte får lov att förespråka mediciner för användning som inte godkänts av det amerikanska Läkemedelsverket, FDA, som gjort att staten åtalar.

Så gott som varenda läkemedelsbolag har erkänt sig skyldiga eller står under utredning för att ha påverkat läkare att skriva ut mediciner utanför deras preparats godkända område. Men skadeståndet för Zyprexa är det största i historien, baserat på att så kallade "whistleblowers", anställda eller f.d. anställda, larmat om oegentligheter inom företaget. En whistleblower som ingick i ett 160 man starkt säljteam hos Lilly berättade att de koncentrerade sig på ålderdomshem, "trots bristen på kliniska studier eller FDA:s godkännande för användningen av Zyprexa på gamla", står det i åtalet. Man hade utlovat att Zyprexa "krävde mindre utbildad skötartid än för patienter som föreskrevs konkurrerande mediciner".

"I sanning, detta var Lillys tunt beslöjade marknadsföring av Zyprexa som en effektiv kemisk tvångströja för krävande, sårbara och behövande patienter", avslutas åtalet med.

Samma marknadsföring har skett i Sverige men myndigheterna har inte agerat effektivt. När skribenten Janne Larsson begärde att LV skulle granska Lillys marknadsföring begärde de mycket riktigt att få ut allt marknadsföringssmaterial från Lilly. De skickade då, visa av skadan i USA, ett modifierat material. Men trots påstötning begärde LV inte att få in det material som låg till grund för stämningarna i USA. Och på Eli Lillys svenska hemsida kan man ta del av den falska marknadsföring av Zyprexa - som IDAG pågår i Sverige, utan att åklagare eller Läkemedelsverket vidtar åtgärder. (Se Zyprexaskandalen http://jannel.se/brev.lv.zyprexa.pdf )

Det är inte första gången Eli Lilly tvingats betala skadestånd för Zyprexa.
De har tidigare tvingats betala ut 1,2 miljarder dollar till 28 500 privatpersoner i USA då tiotusentals personer har fått diabetes och/eller dött av biverkningar från Zyprexa.

De har även varit tvungna att betala 62 miljoner dollar till 32 delstater för att de brutit mot konsumentskyddslagen när säljarna hos Lilly övertalat läkare att förskriva Zyprexa till patienter för vilka pillret inte var godkänt.

Kongressen har också i samband med detta avslöjat att ett flertal av världens mest kända psykiatriker tagit emot mångmiljonbelopp från läkemedelsbolag för att direkt förespråka deras preparat. Som ett resultat av dessa skandaler kommer nu en lag som innebär att läkemedelsbolagen från och med juni i år måste deklarera belopp över 500 dollar per år som ges till läkare. Den medicinska skolan vid University of Minnesota vill införa ett totalstopp på alla gåvor till läkare. De skall inte ens få acceptera en Post-it-lapp med företagens logo på.

KMR skrev nästan allt om det som nu tas upp redan för snart två år sedan i artikeln "Passiv eutanasi av äldre pågår i Sverige. En enorm skandal seglar upp men myndigheter försöker tysta." Vi skrev då (april 2007) bland annat:
"Totalt i Sverige fick förra året 50 020 gamla, 75 år och över, antipsykotiska medel - 34 118 av dem var kvinnor. Det här motsvarar otroliga 6 procent av befolkningen 75 år och över. Äldre som får starkt toxiska droger som lägger dem i en tidigare grav."
Vi skrev också om de enorma kostnaderna för dessa nya medel, att enda medel, Eli Lillys Zyprexa, kostar 15 000 kr per person och år - vilket naturligtvis förklarar bakgrunden till den "medicinska skandalen", och vi nämnde också de enorma skadestånd som läkemedelsbolagen i USA är tvungna att betala ut idag.

Läs också pressreleasen från USAs Department of Justice:
http://www.usdoj.gov/opa/pr/2009/January/09-civ-038.html


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.