Press: Svenska pressreleaser: 3 november 2008
KMR

KMR SÄNKTE STORBRITANNIENS "DR PHIL"
2008-11-03


persaud

Storbrittaniens mest kända psykiatriker, dr Raj Persaud, fick nyligen under vanhedrande former sluta som presentatör för BBC:s program "All in the mind" samt som regelbunden gäst på ITV This morning. Han hade dessförinnan under ett pressande förhör under fyra dagar tvingats erkänna att han plagierat andras material.

Dr Raj Persaud, som kallats Storbritanniens "dr Phil" och betraktats som Storbritanniens mest kända psykiatriker blev hårt kritiserad av General Medical Council (GMC) i juni i år för plagiat. Engelska avdelningen av KMR (CCHR) hade dessförinnan anmält Persaud för att ha plagierat en studie av professor Stephen Kent vid Alberta University.

Uppmärksamheten runt allt forskarfusk gjorde att TV-psykiatrikern fick utstå fyra hela dagars pressande hearing hos GMC. Det resulterade i att han fick säga upp sig som konsulterande psykiatriker vid South London och Maudsley Trust såväl som känd "TV-doktor" i flera olika TV- och radioprogram.

Dr Persaud försökte först att förneka plagiat och hade tillkallat flera celebriteter och kända namn som vittnen för att försöka rentvå sig, bland annat den tidigare utrikesministern David Owen. Han skyllde även på KMR som avslöjade honom. Men tribunalen på GMC fann att han hade agerat ohederligt, inte bara genom plagiat utan även genom att försöka skylla på andra för sina ohederligheter. Tribunalen avgav en svidande kritik av Persauds beteende.

Det var inte första gången kändispsykiatrikern dr Persaud hade kopierat andras arbeten. Plagiaten hamnade bland annat i hans egna böcker, i en mängd vetenskapliga artiklar och i The Independent. Han blev fälld för sammanlagt nio fall av direkta, grava plagiat. Han hade tidigare fått kritik för detta, men det var först med KMR:s anmälan till GMC som man undersökte saken på allvar - och där undersökningen alltså nu lett till att Persaud fick avsluta alla sina uppdrag under mycket vanhedrande former.


För mer information kontakta KMR på tel. 08-83 85 18

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.