Press: Svenska pressreleaser: 23 oktober 2008
KMR

GIGANTISKA SKADESTÅND SKAKAR DEN PSYKIATRISKA INDUSTRIN
2008-10-23


piller dollar

Den psykiatriska industrin är i våldsam gungning efter flera avslöjanden om betalda/mutade/sponsrade psykiatriker. Men även läkemedelsbolagen som tillverkar psykiatriska droger är utsatta för närmast jordbävningslika skakningar. I USA kommer nu en lag som tvingar läkemedelsbolagen att redovisa alla pengar till läkare.

Det handlar i första hand om de nya antipsykotiska preparaten. Läkemedelsbolag har utbildat sina försäljare till att få läkarna att skriva ut dem till både gamla och barn, trots att de endast är godkända för bipolär störning och schizofreni. De är tio till tjugo gånger dyrare än de gamla preparaten, men på intet sätt bättre. (New York Times 18 dec 2006). De nya preparaten verkar också på samma sätt som de gamla - de lugnar personer genom att åstadkomma vad som kan kallas "en kemisk lobotomi".

Men nu har myndigheterna fått upp ögonen för detta bedrägeri och kräver pengarna tillbaka. Ett flertal av de största läkemedelsbolagen är involverade.

Eli Lilly som är det främsta läkemedelsbolaget inom den psykiatriska industrin tycks vara värst. De har hittills tvingats betala ut 1,2 miljarder dollar till 28 500 personer i USA. Tiotusentals personer har dött av biverkningar från deras antipsykotiska preparat Zyprexa.

Eli Lilly har även varit tvungna att betala 62 miljoner dollar till 32 delstater för att de brutit mot konsumentskyddslagen då Lilly övertalat läkare att förskriva Zyprexa till patienter för vilka pillret inte var godkänt.
Ett av de senaste dråpslagen är att Eli Lilly i dagarna varit tvungna att avsätta hela 1,4 miljarder dollar till förlikning för en federal stämning, till vilken elva delstater nu också sällat sig. Det handlar återigen om att Eli Lilly marknadsfört Zyprexa på ett bedrägligt sätt.

Och, sist men inte minst, har fackföreningar, försäkringsbolag och pensionsfonder slagit sig ihop i en "Class Action" mot Eli Lilly där domaren skrivit att det finns tillräckligt med bevis för bedrägeri under RICO-lagen. RICO betyder Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act - den tuffa lag som kom till för att bekämpa korruption och organiserad brottslighet. Se http://www.pharmalot.com/2008/09/lilly-faces-zyprexa-class-action-by-3rd-party-payors/ Se data om delstaternas stämningar på http://www.psychsearch.net/lawsuits.html

AstraZeneca har i början av september i år också blivit delgiven en gruppstämning från 8787 personer för sin antipsykotiska drog Seroquel. Fler stämningar väntar.

Anledningen till alla processer är förstås de mycket svåra - ofta dödliga - skador som följer i spåren på dessa droger.

Som ett resultat av dessa skandaler kommer nu en lag som innebär att läkemedelsbolagen måste deklarera belopp över 500 dollar per år som ges till läkare. Den medicinska skolan vid University of Minnesota vill införa ett totalstopp på alla gåvor till läkare. De skall inte ens få acceptera en Post-it-lapp med företagens logo på.För mer information kontakta KMR på tel. 08-83 85 18

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.