Press: Svenska pressreleaser: 3 oktober 2008
KMR

FICK JÖNSSON-LIGAN PÅ UPPDRAG GRANSKNING ETT BESTÄLLNINGSJOBB - EN ATTACK PÅ DEN SISTA DROGFRIA REHABILITERINGEN?
2008-10-03


Psykiatrin har förstört den svenska modellen för medicinfri drogrehabilitering på bara några år. Det finns nästan ingen medicinfri behandling kvar. De få som finns kvar attackeras hårt. Dödsfallen från psykiatrins ersättningsdroger har dock fördubblats på bara ett år. 10 unga missbrukare har dött i Umeå sista året på grund av metadon. I vissa länder har fler dött av ersättningsdroger än heroin.

Uppdrag gransknings attack på Narconon, en av de sista behandlingshemmen i Sverige som inte använder droger(!) i sin behandling, såg närmast ut som ett beställningsjobb. Det fanns liksom inget att ta på. Mer än att Narconon ej använde "evidensbaserade metoder", det vill säga ersättningsdroger. Man förfasade sig även över att Narconon fått två-tre miljoner kronor per år från ett stort antal kommuner i Sverige. Det är två-tre miljoner som skall hålla igång ett helt hem med personal och klienter under ett helt år. En bråkdel har gått till licensavgifter. Ungdomskliniken Maria i Stockholm, som privatiserats, delade ut åtta miljoner kronor till var och en av sina fem huvudägare förra året - 40 miljoner kronor. I vinst! På ett år. Provita fem miljoner. Det finns andra hem som drar in mångmiljonbelopp. Men de får inga attacker då de använder sig av psykiatrins ersättningsdroger.

Jönsson-ligan på Uppdrag granskning med Joachim Dyfvermark i spetsen har därmed satt spiken i kistan på ett program som Josefsson hållit uppe som ett mönster för all undersökande journalistik. Dyfvermark blev tidigare erbjuden att intervjua några av de många hundratals drogfria personer som gått igenom programmet på Narconon. Många av dessa fanns faktiskt samlade under ett jubileumsfirande på Narconon i Huddinge dit Dyfvemark kom med ett filmteam. Han tackade dock nej och menade att "det var inte intressant". Istället började han skrika och vråla på ett mycket obehärskat sätt om "kopplingar" och "ekonomiska transaktioner" som inte fanns och som han aldrig hittat, men istället antydde. Att Narconon kanske producerat ett tusental helt drogfria personer under åren för dessa pengar var alltså inget de ville visa upp. Vinklat program är inte ens ett understatement.

Joachim Dyfvermark åkte även hit och dit för att försöka hitta något på KMR - för ganska dyra licenspengar. Och han hittade något verkligt allvarligt. Kommunen på Tjörn hade betalt en prenumeration och medlemskap i KMR på 250 kronor. Mycket allvarligt och viktigt för tittarna att få reda på. Uppdrag granskning påstod även att KMR tagit emot pengar från kommunerna, vilket var en ren och skär lögn. KMR tackade nej till att medverka i programmet när vi fick reda på att Joachim Dyfvermark skulle hålla i det. Vi förstod hur det skulle gå. Hade Josefsson varit kvar hade vi ställt upp, vilket vi även meddelade programledningen. Men detta ville man naturligtvis inte sända.

Dyfvermark åkte även till Narconons främste antagonist, psykiatriker Ulf Brettstam i Småland som har blivit anmäld fyra gånger till HSAN, och vars klinik fått stark kritik (ovanligt) av Socialstyrelsen för sitt sätt att hantera självmordsbenägna människor. Patientföreningarna i området runt Eksjö är mycket kritiska till Brettstam och menar att han är "maktfullkomlig" med tvångsbehandling som specialitet.

Psykiatrin har förstört den svenska modellen med drogrehabilitering utan ersättningsdroger. Som torpeder har de kört ner alla frivilliga initiativ med drogrehabilitering genom motivering. Kvar finns nu en statlig langningsorganisation som delar ut ersättningsdroger som snart dödar lika många som heroin.
• År 2007 dog 52 av metadon - året innan 28. Närmast en fördubbling av dödsfall. Hallå Uppdrag granskning!!!
• År 2003 rapporterades inga dödsfall av ersättningsdroger.

Försäljningen av metadon har fyrdubblats från år 2000 till 2006, medan försäljningen av subutex ökade med 1500 procent. I vissa städer har missbruket av heroin helt gått över till missbruk av subutex.

- Det som sker är ingenting mindre än folkmord. Vi ser många narkomaner gå under på grund av legala förskrivningar. Sedan dårarna på Socialstyrelsen kom med "Substitutionsbehandling för opiatberoende" har situationen förvärrats katastrofalt, säger Torbjörn Fjällström som är initiativtagare för Nordiska Förbundet för Kemiskt Drogfri Behandling (NFKDB) även kallat BUD, och har jobbat inom narkomanvården sedan 1965. Han har tidigare varit chefspsykolog inom Kriminalvården och även lektor på pedagogiska högskolan. Han har under många år jobbat med 12-stegsprogrammet och är milt sagt urförbannad på psykiatrin. Det är idag bara ett fåtal kvar som jobbar med drogrehabilitering utan droger i Sverige. Psykiatrin har tagit över hela marknaden.
- Jag är psykolog och har i mer än 40 år arbetat inom behandlingsvärlden med narkomaner och andra slags missbrukare, säger Torbjörn. Idag har psykiatrin 96% av alla statliga bidrag till den behandlingen. Men vi jobbar givetvis kemiskt drogfritt och med hjälp av 12-stegsprogrammet har vi sen mitten av 80-talet sett tusentals heroinister och andra narkomaner bli drogfria och fått ett nytt liv.
Torbjörn berättar att en uträkning visar att cirka 25 000 tunga narkomaner blivit drogfria med hjälp av helt drogfria program. Inga blir drogfria med hjälp av psykiatrins droger. Narkomanerna utnyttjas som mjölkkossor och slutar som konserverade missbrukare. Få blir äldre än 50 år med metadon.

- Det är nästan omöjligt att tända av en person på subutex och metadon. Vi klarar det inte, säger Håkan Larsson, föreståndare på Narconon utanför Eslöv som har närmare 30 års erfarenhet av drogrehabilitering. Det är mycket lättare att tända av en heroinist.

Ingemar Thiblin, docent i rättsmedicin vid Uppsala universitet har uppmärksammat de ökande dödsfallen runt ersättningsdrogerna subutex och metadon. I Dagens Medicin (11/08) säger han:
- Släpper man användningen helt fri kommer missbruket att gå över i ett missbruk av buprenorfin (subutex) och metadon. Den erfarenheten är tydlig från andra länder. I Helsingfors, där opiatmissbrukarna inte längre använder heroin, orsakas dödsfallen i opiatförgiftning numera av buprenorfin i kombination med andra droger.

År 2007 bestämde sig Danmark för att behandla opiatmissbrukare med heroin. Dessförinnan hade man prövat fria sprutor och injiceringsrum. Detta på grund av metadonprogrammets misslyckande. Samma sak kommer att hända i Sverige. Men det här är inga nyheter. Redan 1992 slog polis och läkare i Danmark larm om en explosiv ökning av dödsfallen bland narkomaner som använde metadon. Av totalt 46 dödsfall bara i Köpenhamn så svarade metadonet för 40 av dessa dödsfall - dubbelt så många som under 1990. Vilket föranledde kriminalkommissarie Mogens Bruhn från Rikspolisens narkotikaavdelning i Köpenhamn att säga:
"Det är ju i sig ohyggligt att så många unga narkomaner dör, men självfallet är det ännu mer ohyggligt när samhället tillhandahåller medlen."

KMR har räknat ut att det kostat 24 miljoner kronor för att få fram en enda drogfri missbrukare från metadonprogrammet i Sverige. Totalt hade man fått 25 personer helt drogfria av sammanlagt 600 personer under de 25 år programmet har existerat fram till 1998. Det innebär ett resultat på 4 procent. 24 miljoner kronor för att få fram en enda drogfri person och då pratar vi enbart om metadonfri. Flera av de 25 "drogfria" personerna gick på alkohol, valium eller andra psykofarmaka - vilket i sammanhanget inte räknas som droger av psykiatrikerna. 10 personer skulle alltså kosta 240 miljoner kronor, 100 personer 2,4 miljarder, 1000 personer 24 miljarder.
Och kostnaderna är långt, långt högre idag. Läkemedelsindustrin och psykiatrin drar in mångmiljardbelopp på denna handel världen över. Den drogfria behandlingen, som är långt effektivare, kostar bara en bråkdel av detta.
Och då kan man kanske lättare förstå varför de drogfria alternativen blir attackerade.


För mer information kontakta KMR på tel. 08-83 85 18

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.