Press: Svenska pressreleaser: 25 september 2008
KMR

DEMONSTRATION MOT NERDROGNING AV BARN MED STARKA PSYKIATRISKA DROGER
2008-09-25


demostratiionLördagen den 20 september deltog flera hundra personer i en protestmarsch genom de centrala delarna av Prag och ut till kongresscentret där den 14:e World Congress of Psychiatry hölls. På vägen dit passerade demonstranterna ett mycket stort psykiatriskt komplex omgivet av en hög mur och med vakter vid infarten.

Marschen anordnades av internationella KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) för att öka medvetenheten om utskrivning och användning av personlighetsförändrande droger till barn och vuxna och även uppmärksamma andra brutala psykiatriska behandlingsmetoder t ex elchocker och tvångsmedicinering. Användningen av personlighetsförändrande droger eskalerar, 20 miljoner barn och ungdomar över hela världen använder idag receptbelagda psykofarmaka och antalet ökar stort i de flesta europeiska länder.

Demonstranterna var bland annat oroliga över att Europa kan bli träffat av en våg av oprovocerade skolskjutningar och våldsutbrott liknande de som inträffat i USA. Vid minst 13 nyligen inträffade skolskjutningar använde förövaren psykofarmaka som är känd att framkalla självmord och våld. Om inte lagar stiftas som förbjuder barn och ungdomar att bli tvingade att ta dessa psykofarmaka och om inte allmänheten informeras grundligt om de ibland dödliga biverkningar som dessa preparat har, kommer barn och ungdomars liv att vara i riskzonen. Ofta informeras inte föräldrar om säkra drogfria alternativ när deras barn har inlärnings- eller uppförandeproblem och de får inte veta att medicinsk - inte psykiatrisk - behandling kan hjälpa. Sedan 1997 har det skett en ökning av utförskrivning av Ritalina med 400 % i den Tjeckiska republiken - en drog som kan vara mer potent än kokain.

Den 14:e World Congress of Psychiatry hålls i år i Prag mellan den 20 - 25 september. Konferensens motto lyder "Vetenskap och humanism: För en person centrerad psykiatri."

En av talarna vid demonstrationen, dr Giorgio Antonucci från Italien, kommenterade detta med att säga: "När ni ser ett psykiatriskt sjukhus ser ni höga murar och gallerförsedda fönster, och detta kallar man humanism?! Vet ni att humanism är en filosofi som handlar om valfrihet. Man kan inte förena idén om humanism med höga murar och gallerförsedda fönster. Detta är inte vetenskap utan brutalitet och ignorans!"

Majoriteten av deltagarna i marschen var tjecker men även ett stort antal ungrare var på plats. Stora grupper kom även från Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien och Slovakien. Dessutom fanns deltagare från Schweiz, England, Finland, Danmark, Sverige, Norge och Australien på plats.


För mer information kontakta KMR på tel. 08-83 85 18

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.