Press: Svenska pressreleaser: 29 februari 2008
KMR

ANTIDEPRESSIVA FUNGERAR INTE - LÄKEMEDELSVERKET LJÖG I 20 ÅR
2008-02-29


Antidepressiva medel fungerar inte. De har inte bättre effekt än kemiskt overksamma ämnen (placebo). Det här visar en i veckan publicerad stor genomgång av de studier som läkemedelsbolagen själva gjort - men i många fall inte publicerat.

Ändå fick 705 000 personer antidepressiva medel i Sverige år 2006, till ett försäljningsvärde av 880 miljoner kronor. Bedrägeriet blir inte mindre när man betänker att 10 000-tals av dessa personer fått skador av psykofarmakan; för en sak är säker: Antidepressiva medel ger många skadeverkningar, och ökar bisarrt nog risken för självmordsbenägenhet och våld mot andra. Ett stort antal människor har tvingats bort från arbetslivet på grund av de skador de fått av psykofarmakan.

En del av de läkemedelsstudier som de oberoende forskarna nu gått igenom har varit gömda i 20 år. MEN de har varit kända för läkemedelsmyndigheter - som det svenska Läkemedelsverket.

Det här betyder att den myndighet, som har ansvaret för att patienter i Sverige får säkra och effektiva läkemedel under hela denna tid haft tillgång till de studier som visar att antidepressiva medel inte fungerar - och inte är säkra.

Det här betyder också att Läkemedelsverkets representanter - som professor Björn Beerman - ljugit i alla år, när de hävdat att dessa piller ÄR säkra och effektiva.

Det nya stora avslöjandet om pillrens verkliga effekter har sänt chockvågor genom det psykiatriska etablissemanget. Förvirringen är total. Vad ska man säga?

Professor Martin Ingvar säger (AB): "Tron på att läkemedlet fungerar är en viktig del av läkemedelsbehandlingen" och vidare, att man länge vetat att "placeboeffekten" är en stor del av behandlingen med antidepressiva medel. Vad Ingvar inte verkar känna till är att det nu alltså framkommit att det INTE FANNS NÅGON "kliniskt signifikant" skillnad mellan antidepressiva och sockerpiller - det vill säga, de fungerade lika bra, vilket vill säga att de antidepressiva medlen inte hade någon "kemiskt positiv" verkan alls. Utskrivning av antidepressiva är alltså att hänföra till kategorin "Faith-Based Medicine".

Christina Spjut, ordförande i svenska psykiatriska föreningen, kommer med det fantastiska uttalandet (DM) att resultatet av analysen inte kom som någon överraskning. Hon borde nog ha sett till att föreningen lite tydligare berättat för Sveriges läkare - som år 2006 gav 705 000 personer dessa piller - att påståendena om antidepressiva medels goda effekter var en lögn.

Och Bo Bergman från Läkemedelsverket säger i samma artikel att studiens resultat knappast är någon nyhet. Han slår huvudet på spiken. Läkemedelsverket har ju faktiskt haft tillgång till de opublicerade - för läkare och allmänhet mörklagda - studierna i många år. Man har känt till deras innehåll. Men har man någon gång berättat för allmänheten att antidepressiva medel inte fungerar och att de ger allvarliga skadeverkningar? Nej, och fantastiskt nog, det gör man inte nu heller.

I stället säger Bergman: "Även om inte alla blir hjälpta och hjälpen inte alltid är hundraprocentig, så är det detta vi kan göra just nu." Men nu var det ju inte riktigt det man kommit fram till i den stora studien - att "hjälpen inte alltid är hundraprocentig" - man kom fram till att antidepressiva medel faktiskt INTE FUNGERAR.

Och trots att 705 000 personer i Sverige får piller som inte har någon positiv effekt jämfört med sockerpiller, och trots alla de skador som människor får: "Läkemedelsverket har inga planer på att se över den förskrivning av SSRI-preparat som finns i dag."

Läkemedelsverket är i sanning ett verk som vänt sig mot folket. Det är dags för politiker att reformera detta verk från grunden och göra det till en oberoende myndighet som skyddar allmänheten - inte läkemedelsbolagen.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.