Press: Svenska pressreleaser: 19 november 2007
KMR

"ADHD-DROGEN" RITALINA DRAS IN I JAPAN. I SVERIGE VILL PSYKIATRIKER TILLÅTA DROGPÅVERKADE FÖRARE.
2007-11-19


De psykiatriska konsulterna till Vägverket, Björn Kadesjö och Peder Rasmussen, har lagt fram förslag som leder till fler drogpåverkade förare och som saboterar polisens arbete med dessa.

Japansk media rapporterar att myndigheterna nu dragit in narkotikapreparatet och ADHD-drogen Ritalina. Missbruket från den legala utskrivningen har spritt sig lavinartat, och polisen arbetar hårt för att få situationen under kontroll. Man har gjort raider mot kliniker som skrivit ut drogen i stora mängder. Ritalina är ett amfetaminpreparat, som är placerat i narkotikaklassen starkt vanebildande droger med hög missbrukspotential (tillsammans med kokain och morfin). Japansk media har också framhållit att det rör sig om "en drog med hög missbrukspotential".

I Sverige går Vägverkets psykiatriska konsulter åt motsatt håll. De vill få till stånd en massiv ökning i bruket av Ritalina (och amfetaminpreparatet Concerta) hos vuxna - vilket garanterar att missbruket av drogen ökar i lika hög grad.

I vårt land arbetar många goda krafter på att minska rattfylleriet och hindra att oskyldiga människor dör i trafiken på grund av att alkohol- eller narkotikapåverkade förare sitter vid ratten. Men ny information visar att Vägverkets psykiatriska konsulter arbetar aktivt på att skapa fler drogpåverkade förare och på att sabotera polisens möjligheter att ingripa mot dessa.

Psykiatriker Peder Rasmussen är en av Vägverkets konsulter. Han har under de sista åren, förutom sin propaganda för ökad legal förskrivning av amfetamin, mest gjort sig känd som en av de personer som - med huvudpersonen Christopher Gillbergs goda minne - strimlade dennes hela forskning om DAMP; allt för att förhindra insyn. Den andre konsulten är Björn Kadesjö, landets nu främste förespråkare för än större bruk av ADHD-droger (Ritalina, Concerta och Strattera). Kadesjö har anlitats av Vägverket som konsult trots sin långvariga ensidiga propaganda och trots att han har många finansiella kopplingar till läkemedelsbolag som tillverkar ADHD-droger. DOCK HAR HAN INTE LÄMNAT NÅGON JÄVSDEKLARATION TILL VÄGVERKET. Kadesjö agerar alltså som en dold försäljare av amfetaminpreparat.

Kadesjö har arbetat hårt på att fler vuxna ska få beteckningen ADHD så att de kan få Ritalina, Concerta eller Strattera. Förra året fick mer än 7000 vuxna i Sverige dessa psykiatriska droger, SOM INTE ÄR GODKÄNDA FÖR VUXNA. Genom den kampanj som Kadesjö och andra ledande ADHD-förespråkare genomfört har Sverige de sista åren sett en explosiv ökning i utskrivningen av dessa, för vuxna, icke godkända "mediciner". Vidare arbetar Kadesjö och Rasmussen - som konsulter åt Vägverket - på att se till att de vuxna som får amfetamin ska ha utmärkta möjligheter att få köra bil i sitt drogpåverkade tillstånd. Det ska vara lätt och självklart för läkare att skriva ut intyg som säger att personerna i fråga "BEHÖVER" sitt amfetamin. Man sprider lögnen att narkotikan har annan verkan (en "medicinsk verkan") på personer med beteckningen ADHD.

Vi står alltså inför en hotfull situation där många tusen vuxna - även missbrukare - kan förväntas köra bil påverkade av legalt amfetamin - och där polisen, på grund av att läkare fått tillåtelse att intyga att personer med beteckningen ADHD "behöver" sina droger, inte kan göra något alls.

Vägverkets användning av dessa psykiatriska konsulter är i strid med myndighetens uppdrag att förbättra trafiksäkerheten och är ett slag mot Sveriges restriktiva narkotikapolitik.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2007 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.