Press: Svenska pressreleaser: 9 november 2007
KMR

ANTIDEPRESSIVA MEDEL OCKSÅ BAKOM DEN FINSKA SKOLMASSAKERN
2007-11-09


gun and doses

Enligt finska media har också Pekka-Eric Auvinen, ansvarig för vansinnesdådet vid en skola i Finland, tagit psykiatriska droger. Auvinen fick antidepressiva medel av SSRI-typ. Det här är medel som enligt officiella varningar från läkemedelsmyndigheter kan skapa självmordsbeteende, mani, psykos, hallucinationer, fientlighet, aggression och våldsbeteende.

Finsk media uppger att Auvinen publicerat meddelanden om att de psykiatriska drogerna gjorde honom aggressiv. Han rapporteras vid tidpunkten för massakern lida av abstinenssymtom från SSRI-medlen.

Mönstret i detta vansinnesdåd stämmer med de flesta av de tidigare. Bakom vågen av dödsskjutningar finns EN trovärdig gemensam nämnare: Så gott som alla förövarna hade tagit någon form av psykiatrisk drog. Detta är den gemensamma nämnaren. Inte TV, datorspel, kläder, vapen eller vad de åt till frukost.

Att dessa medel kan framkalla våld är nu helt klarlagt. Flera undersökningar visar på detta. En studie som släpptes den 18 september 2006 visar att psykiatriska droger skapar våldsmän av annars helt friska, ej våldsbenägna människor. Studien som publicerades i tidskriften Scientific American visade att de antidepressiva SSRI-medlen markant ökade risken för kraftigt våld. Ett team av forskare vid Cardiff University hade utfört forskning på länken mellan SSRI och våldsamt beteende. Forskningsledaren, David Healy, sade: "Vi har säkra bevis för att drogerna kan göra människor våldsamma och man måste dra slutsatsen utifrån detta att det kommer fler våldsepisoder."

Men det är inte bara antidepressiva medel som framkallar våld, även de "populära" ADHD-drogerna, gör det, och FDA har krävt att detta skall stå i produktbeskrivningen för alla ADHD-droger.

Bland de många våldsbrott som begåtts av barn och ungdomar på psykofarmaka på senare år kan nämnas några av de mest uppmärksammade:

• Skolmassakern i Bailey, Colorado den 28 september 2006 utfördes av Duane Morrison 53, som sköt och dödade en flicka och våldförde sig på sex andra. Antidepressiva medel hittades i hans bil.

• Den 16-årige Jeff Weise dödade nio personer och sig själv vid indianreservatet Red Lake, mars 2005. Han fick det antidepressiva medlet Prozac och hade varit i kontakt med psykiatriker i över ett år innan skolskjutningen.

• Den 16-årige Cory Baardsgaard tog den 10 april 2001 ett gevär till sin skola i delstaten Washington och höll 23 klasskamrater och en lärare som gisslan. Han fick höga doser av det antidepressiva medlet Efexor. Cory berättar själv i långfilmen The Drugging of our Children:
http://video.google.com/videoplay?docid=-3609599239524875493&q=The+Drugging+Of+Our+Children&pr=goog-sl&hl=en

• Den 18-årige Jason Hoffman öppnade eld på sin skola i Kalifornien den 22 mars 2001 och sårade fem personer. Han tog två antidepressiva medel, Efexor och Celexa.

• Den 14-åriga Elizabeth Bush fick det antidepressiva medlet Prozac när hon sköt mot kamrater på sin skola i Williamsport i delstaten Pennsylvania den 7 mars 2000 och sårade en person.

• Den 20 maj 1999 öppnade den 15-årige T J Soloman, eld vid Heritage High School i Georgia och skadade sex klasskamrater. Han behandlades med en blandning av antidepressiva medel.

• Tonåringarna Eric Harris och Dylan Klebolds vilda skjutande vid Columbine High School i Littleton, Colorado, i april år 1999, dödade tolv elever och en lärare; 23 andra skadades innan de två pojkarna sköt sig själva. Rättsläkaren bekräftade att Harris hade tagit ett antidepressivt medel; Klebolds obduktionsrapport offentliggjordes aldrig.

• Den 16 april 1999 avfyrade den 15-årige Shawn Cooper från Notus, Idaho två skottserier som med en hårsmån missade elever och skolpersonal. Han fick en blandning av antidepressiva medel.

• Den 21 maj 1998 sköt den 14-årige Kip Kinkel sina föräldrar och fortsatte sedan att skjuta vilt vid sin skola i Springfield, Oregon, varvid två personer dödades och 22 skadades. Han hade fått Prozac.

En undersökning av KMR i USA (CCHR) visar att majoriteten av tonåringarna bakom alla skolskjutningar sedan 1997 hade använt psykiatriska droger och varit i kontakt med psykiatriker innan. Av alla de fall man hade tillgång till journaler etc., så hade ungdomarna fått psykdroger; i resterande fall var uppgifterna från journalerna inte tillgängliga för allmänheten, men det finns mycket goda grunder att misstänka att även de fått psykdroger. http://cchr.org/index.cfm/6979

Redan 2002 redovisade FOX National News i ett program om länken mellan våld och psykiatriska droger att det i 7 av 12 skolskjutningar förekom psykdroger, främst antidepressiva, ibland tillsammans med amfetamin. Washingtons Posts specialtidning Insight skrev också 2002 om den självklara kopplingen: "Vi har en mardröm framför oss med de här [psykiatriska] drogerna. Vi har unga människor som är som tidsinställda bomber som tickar i skolorna."

De senaste många varningarna om att de antidepressiva SSRI-medlen framkallar självmord och våldstendenser visar det som KMR varnat för sedan dessa medel registrerades: Psykiatriska droger är orsaken till det ökade sanslösa våldet i samhället.

I USA har man nu en så kallad "Black Box-varning" (den allvarligaste varningen) på så gott som alla antidepressiva medel och ADHD-droger. Den finns en mycket bestämd anledning till detta: biverkningarna är nämligen, aggressioner, självmordstendenser, maniskt beteende och psykos.

Det är dags att inse att psykiatrins droger inte är lösningen på något ungdomsproblem, utan i själva verket orsaken till problemen.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2007 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.