Press: Svenska pressreleaser: 18 juni 2007
KMR

SLUTET PÅ HÄLSOBEDRÄGERIER I USA? PSYKIATRIKER RISKERAR 445 ÅRS FÄNGELSESTRAFF.
2007-06-18


dosposeNu har myndigheterna i USA fått nog av alla hälsobedrägerier inom psykiatrin. Psykiatriker Maria Carmen Palazzo har nyligen åtalats för 55 fall av hälsobedrägerier samt för falsk dokumentation av det antidepressiva medlet Paxil/Seroxat vid klinisk behandling av barn och ungdomar.

Åklagare Jim Letten hävdar att under en femårsperiod så har psykiater Palazzo lurat den statliga försäkringskassan Medicare på över 653 000 dollar (ca 4,5 miljoner kr). Associated Press rapporterar att Palazzo i 55 bekräftade fall behandlat patienter som inte existerat.

En annan allvarlig åtalspunkt är att hon även under denna tid förfalskat dokument rörande klinisk behandling av barn och ungdomar med det antidepressiva medlet Paxil/Seroxat.  Dessa dokument skulle användas av FDA för att utröna riskerna med SSRI-medel till barn och ungdomar. Det har på andra sätt framkommit under senaste åren att självmordsrisken är hög bland barn som behandlas med SSRI-medel.

Om Palazzo döms riskerar hon ett maximalt fängelsestraff på 445 år och 10,15 miljoner dollar i skadestånd.

USA:s regering meddelade i slutet av 90-talet att hälsovårdsbedrägerier skulle vara nummer två på listan över prioriteringar för de närmaste åren. Nummer ett var våldsbrott. Regeringen avsatte 4,5 miljarder dollar på att bekämpa bedrägerier för 100 miljarder dollar inom hälsovården de kommande sex åren.

Vad som dock inte är så känt är att den minsta sektorn inom hälsovården - psykiatrin - står för de största bedrägerierna. Redan i början av 90-talet var en privat vårdinstans inom psykiatrin inblandad i den största rättprocessen i USA:s historia när det gäller vårdbedrägerier. De fick betala tillbaka 375 miljoner dollar till staten. Ett stort antal privata institutioner fick läggas ner.
På ett sjukhus i USA användes pengarna till swimmingpool och tennisbana - till personalen.
En psykiater fakturerade det statliga försäkringsbolaget Medicaide för att ha sex med sin patient - han skrev dock terapi.
En annan liknande historia uppdagades med en psykiater som tagit betalt för att rulla runt med en kvinnlig patient i en matta i trädgården för att senare ha sex med henne.
En privat vårdkedja debiterade för 36 timmars arbetsdag.
En annan debiterade TV-tittande som "terapi".

En förklaring till de ökande bedrägerierna kan vara att allt fler kriminella och psykiskt störda människor söker sig till psykiatrin som specialitet. Den har minst vetenskapliga kriterier och kräver inte mycket mer än att man kan manipulera stat och patienter. Något som de flesta psykopater är experter på.

Detta förklarar också att allt fler psykiatriker åtalas för brott. Enbart i USA har tusentals psykiatriker, psykologer och psykoterapeuter åtalats för brott, för allt från bedrägerier, sexuella övergrepp och försäljning av droger till mord.

Men nu verkar det alltså som myndigheterna fått nog.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2007 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.