Press: Svenska pressreleaser: 26 februari 2007
KMR

 

SKANDAL ATT KILEN LÄGGS NER
2007-02-26 08:14


Läkemedelsindustrin tycks ha stort inflytande på regeringen. Nu kväser man en av de få patientorganisationer som verkligen gör någon nytta. Regeringen kan lägga miljardbelopp på en värdelös psykiatri som bara pumpar ut skadliga mediciner, men inte några få miljoner på en aktiv organisation som hjälper patienterna.

Den nya regeringen drar in allt stöd till konsumentföreningen Kilen. Kilen har under 15 års tid stöttat personer som fastnat i psykofarmakafällan. Samtidigt har de registrerat alla biverkningar som rapporterats och arbetat upp ett ansenligt register av mycket stort värde. Något som inte Läkemedelsverket lyckats med under dessa år. Kilen har oftast varit först med att varna för biverkningar från psykiatriska droger. Man har tagit emot cirka 8000 samtal om året från personer som velat rapportera om biverkningar.

Uppenbarligen har Kilen blivit obekväm för läkemedelsindustrin som lobbat fram beslutet hos regeringen att inte stödja dem med mer pengar.
- Det finns ingen annan logisk anledning, säger Peter Anstrin, journalist och författare på KMR. Om Anders Milton kan få regeringen att lägga miljardbelopp på psykiatrin som bara pumpar ut skadlig psykofarmaka med enorma biverkningar så kan man gott lägga några få miljoner för att hålla igång Kilen.

Socialdepartementet menar att rapportering om biverkningar skall tas om hand av staten och menar att Läkemedelsverket skall ta emot rapporteringen.
- Det är närmast ett skämt, menar Peter Anstrin. Just nu är det bara en bråkdel av alla biverkningar som rapporteras dit och inget konkret görs för att aktivera anmälningarna. Och dessutom görs väldigt lite för att åtgärda rapporterna om de väl rapporteras. Det finns ett otal exempel på detta.

Ett exempel är när KMR 1998 krävde att socialministern skulle dra in Rohypnol som orsakat så mycket våld i samhället. Det dröjde fem år innan det drogs in. Då hade professor Beerman på LV gått ut med en debattartikel i DN och förklarat att Rohypnol var helt ofarligt!! Han har försvarat de flesta destruktiva psykiatriska medicinerna. Han förespråkar amfetamin till små barn och i början av 1990-talet skickade KMR över en mängd papper och dokumentation om biverkningarna från de nya lyckopillren när de kom. Över 20 000 biverkningar med våld och mord hade rapporterats till amerikanska FDA redan vid den tiden.
- Professor Beerman måste indirekt vara en av Sveriges farligaste människor, säger Peter Anstrin. Om han agerat när det gäller rapporteringen av biverkningarna från Rohypnol, amfetamin och antidepressiva medel, istället för att försvara dem, så hade det räddat ett stort antal liv och tusentals våldsdåd hade kunnat undvikas. Beerman och Läkemedelsverket går uppenbarligen industrins ärenden istället för att agera för allmänhetens bästa. De är helt finansierade av läkemedelsindustrin.

Den 21 februari i år krävde FDA att alla ADHD-droger måste förses med varningstext om att de kan framkalla mani, hjärtattack och plötslig död. Läkemedelsverket i Sverige har istället släppt amfetaminet fritt så att alla läkare i Sverige får skriva ut det till små barn som därmed utsätts för gigantiska risker.

Vem skall nu hjälpa patienter som skadas av de psykiatriska drogerna? Vem skall göra deras röster hörda? Läkemedelsverket kommer definitivt inte att göra det. Regeringen måste dra tillbaka beslutet att lägga ned Kilen.


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2007 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.