Press: Svenska pressreleaser: 25 januari 2007
KMR

 

BARNPSYKIATRIKER VARNAR FÖR ADHD-GENERATION SOM EN TICKANDE BOMB
2007-01-25 08:14


20 miljoner barn och ungdomar i västvärlden får amfetamin eller antidepressiva medel. Många är under fem år gamla. Ingen vet hur det påverkar en växande hjärna. En mängd larmrapporter om dödsfall och allvarliga biverkningar visar dock på att detta är ett växande problem som måste tas på yttersta allvar.

Hälsoministern i Australien initierade en undersökning i höstas efter rapporter om allvarliga biverkningar, inklusive hallucinationer och flera dödsfall efter ADHD-medicinering. Den australienske barnpsykiatern George Halasz skrev i början av året en artikel i Courier Mail där han varnade för att den enorma ökningen av droger till ADHD-barn kan vara en tickande bomb.
- Barn under fem år behandlas med amfetamin och det finns inga bevis för vad verkningarna på en växande hjärna kan bli," skriver Halasz. Om tjugo år kan vi ha en generation som agerar helt annorlunda.
Det finns inga långtidsundersökningar angående detta, menar han.

De senaste siffrorna visar att läkarna i Australien fullständigt bortser från de ökande internationella varningarna om de allvarliga farorna med psykiatriska droger (över 60 internationella varningar på fyra år). Över 800 000 barn och ungdomar får amfetamin och/eller antidepressiva medel i Australien.
- Det pågår ett medicinskt inbördeskrig därute, och offren i korselden är barnen som inte har något att säga till om," säger dr George Halasz i en senare artikel i Sunday Mail den 13 januari i år.

George Halasz är inte ensam om att varna för riskerna. Anders Rane, professor i klinisk farmakologi på Karolinska Institutet säger att "den växande hjärnan kan reagera annorlunda än den vuxna, fullmogna hjärnan. Vi vet fortfarande inte så mycket om hur barn påverkas av [amfetamin]preparaten." Barnpsykiater Rolf Karlsson säger till Expressen: "Det är en oroande trend som råder. Medlen är inte utprovade på barns omogna kroppar. Barnets utveckling kan påverkas på ett oroande sätt."
I USA är det en mängd läkare som nu varnar för "epidemin" med utförskrivningar. Psykiater Collen Clements vid University of Rochester, NY, säger: "Det tillåter inte utvecklingsprocessen att fortsätta normalt. Den framlidna dr Nadine Lambert, som var utvecklingspsykiater vid UCLA, kom i sin forskning fram till att "Barn på Ritalina är tre gånger mer benägna att utveckla smak för kokain".

Det är med andra ord ett gigantiskt experiment som fortgår. Ingen tycks dock ta ansvar för att utforska resultaten på barnen. Utförskrivningen tycks gå på automatik, vilket förmodligen är meningen. Mycket pengar står på spel. Barnen är spelbrickorna.

Australien kommer på tredje plats på den föga hedrande listan över länder som skriver ut mest Ritalina. USA ligger på första plats och Kanada på andra. Storbritannien på fjärde plats. Norge har flest barn på amfetamin per capita efter USA men Sverige leder som land med procentuellt störst ökning under de senaste fem åren. Det produceras över 20 ton amfetamin per år till alla dessa barn. Ett sådant beslag skulle ge rubriker över hela världen om det producerades illegalt.

I Storbritannien skrevs det ut 384 000 recept på Ritalina till cirka 32 000 barn under 2005; i Skottland skrevs det ut 46 000 recept. (Det kan nämnas att vår prof. Gillberg varit mycket aktiv i England och Skottland.) I Australien skrevs det ut 250 000 recept på antidepressiva till barn och ungdomar under 2003. Det var 30 000 mer än under 2002, och ökningen fortsätter. Omkring 10 000 barn och ungdomar i Sverige får antidepressiva medel, uppskattningsvis 5000 barn får amfetamin.

Sammanlagt i västvärlden är det 20 miljoner barn och ungdomar, inte sällan barn under åtta år och många under fem år, som får någon form av psykiatrisk, personlighetsförändrande drog, oftast amfetamin och/eller antidepressiva medel. Detta kan verkligen vara en tickande bomb eftersom inga riktiga långtidsundersökningar är gjorda. Man vet alltså inte hur drogerna påverkar en växande hjärna. Men tittar man på "väderkvarnarna" på Sergels torg, de ryckande, grimaserande amfetaministerna, så förstår man att det inte är helt ofarligt. Flera läkare oroar sig för en lavin av Parkinsons sjukdom när barnen kommer upp i ålder. Vi har nu femtusen barn i Sverige som får relativt höga doser rent amfetamin, och 50 000 som står i kö. Och dosen är verkligen hög. En vuxen människa som tar en enda dagsdos av barnens tabletter håller sig vaken halva natten. Journalisten Göran Skytte prövade en enda tablett av den absolut minsta dosen amfetamin inför ett TV-program och berättade ! för Kvällsposten dagen efter att han blev rejält påverkad. Många barn får tio gånger den dosen.

I USA är missbruket av ADHD-barnens amfetamintabletter mycket stort. Barnen säljer i skolan, föräldrarna snattar ur burkarna, och det är definitivt ingen skillnad på amfetaminet som barnen får av läkarna och det som säljs svart på gatan, förutom att barnens är 100 procent rent, läkemedelstillverkat och mycket efterfrågat på svarta marknaden., "R-vitamin" kallas det och ADHD-barnen får upp till 10 dollar per tablett. 3,6 procent av 50 000 utfrågade skolbarn (ej ADHD-barn) erkänner att de använder Ritalina för att bli höga. Ritalina har samma effekt som kokain och missbrukare säger sig inte känna någon skillnad när det snortas genom näsan. Det har exakt samma effekt på hjärnan.

Och nej, det ökar inte koncentrationsförmågan heller, det är en chimär. Missbrukare av amfetamin känner till effekten väl, de kallar det att "punda". De kan sitta i timtal och pillra isär en apparat (som de aldrig får ihop igen) eller med någon annan meningslös sysselsättning. Oftast lämnar perioden ett svart hål i minnet. Inlärningen blir definitivt inte bättre. Men barnen tycks sitta stilla under lektionerna, och det är väl det som är meningen. Men alla de skadeverkningar som missbrukare drabbas av riskerar naturligtvis även ADHD-barnen att få. Det är ju meningen att de skall gå livet ut på amfetamin - om psykiatrin och läkemedelsindustrin får säga sitt.

På vissa ställen har bomben redan briserat. I Australien rapporterades flera dödsfall och 1600 biverkningar bara under 2005. Över hälften av dem gällde barn under tio år. I USA rapporterades att 3100 personer, främst barn och ungdomar, som använt ADHD-droger hade fått åka till akuten, bara under år 2005. 25 säkra dödsfall på grund av hjärtfel som orsakats av amfetamin för ADHD har rapporterats till amerikanska läkemedelsverket FDA på tre år, mellan 2000 och 2003 (New Scientist, 18 febr 2006). I början av februari 2006 släppte FDA en rapport om 51 kända dödsfall mellan 1999-2005 vid behandling med amfetaminpreparat (som Ritalina och Concerta). Inofficiella siffror på 400 dödsfall har nämnts. Ett omskrivet fall i USA var Sheina som dog under kraftiga konvulsioner i armarna på sin mor - på mottagningen hos psykiatrikern som skrev ut amfetaminet. Majoriteten av alla biverkningar och dödsfall rapporteras dock inte. Många dödsfall rapporteras bara som "hjärtfel". ! Det råder ett stort mörkertal.

Hur det slår på psyket vet man heller inte; man vet dock att amfetamin och/eller antidepressiva varit inblandade i så gott som alla skolskjutningar i USA. Över 950 fall av riktigt sanslöst våld har rapporterats under en period på åtta år, där våldet föregåtts av intag av psykiatriska droger. Man vet att bakom det sanslösa våldet, över hela världen, finns det psykiatriska droger inblandade.

Situationen, där miljontals skolbarn - och yngre - får amfetamin, och ännu fler får antidepressiva medel, är närmast grotesk. Det handlar inte om medicinering, det handlar om utskänkning. I Australien har vissa skolor en speciell klocka som ringer när det är dags för amfetaminutskänkning. New York Times, som i flera artiklar på sista tiden uppmärksammat det växande problemet, hade i höstas en artikel om situationen på kolloverksamheten i USA. Numera måste man ha speciella sjukstugor på lägren dit hundratusentals skolungdomar åker varje sommar. Över 40 procent av barnen kräver någon form av psykiatrisk drog för att fungera, och man måste anställa sjuksköterskor som portionerar ut droger varje morgon till en lång kö unga barn.
Förr i tiden fick de mjölk ur stora kannor för att häva näringsbristen, nu får de "R-vitamin" ur stora burkar.


För mer information kontakta KMR på tel. 08-83 8518

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen

  

Copyright © 2007 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.