Press: Svenska pressreleaser: 14 november 2006
KMR

 

MYCKET ALLVARLIGA SKADOR AV LYCKOPILLER – PSYKIATRIKER HAR LJUGIT I ALLA ÅR – KMR HAR HAFT RÄTT I ALLA ÅR.
2006-11-14 08:24


I Nyhetsmorgon söndag (TV4) avslöjade Christina Spjut, vice ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, att ”väldigt många människor [hälften] blir sämre av det här” (antidepressiva) och att många människor tar dessa medel i flera år ”där antidepressiva gör att de fortsätter att vara deprimerade”.

Det här är oerhörda avslöjanden från en av de högsta psykiatriska auktoriteterna i landet. En halv miljon människor får antidepressiva medel, men det är först nu de får veta att de i väldigt många fall ”blir sämre av det här” och att det i många fall är de antidepressiva medlen i sig som ”gör att de fortsätter att vara deprimerade”.

När det gäller de allvarliga skadorna av antidepressiva medel sade Spjut att det finns ”en stor okunskap om just de här biverkningarna” och att patienterna måste berätta för sin läkare ”att det här finns, och så får den här doktorn ta reda på det”. Men vi vet dock att självmordsrisken är mycket hög vid användning av dessa medel. Flera varningar har utfärdats om detta.
En undersökning som KMR nyligen gjort visade att 78% av 192 som begått självmord inom psykiatrin mellan februari och september i år fått psykofarmaka - 50 % av dessa antidepressiva medel, som är till för att förebygga självmord.

I programmet framkom att ända upp till hälften av de personer som får antidepressiva medel avbryter behandlingen efter några veckor på grund av att skadeverkningarna är för stora. Det framgick att läkare inte tror på patienternas berättelser om skador och att många hålls på medlen i flera år även om de blir sämre. Spjut sade att det är ”mycket vanligt” att personer fortsätter med antidepressiva medel i flera år ”fast de är sämre”.

Men som alltid skyller psykiatriker det här på patienterna själva. Till nyheterna TV4 säger Spjut att patienterna kan ha ”orimliga förväntningar” på behandlingen och att de ”förväntar sig att läkemedlen ska vara biverkningsfria och det är de inte”.

Vad Spjut inte berättar är följande: Det är psykiatrikers och läkemedelsbolags falska marknadsföring av antidepressiva medel som fått människor att tro att de är ”säkra och effektiva”. Dessa mångåriga lögner har bara i Sverige skapat miljardinkomster för läkemedelsbolagen.

Över hela världen vaknar vanligt folk och myndigheter upp för de otroliga lögner som serverats dem av psykiatriker och deras allierade läkemedelsbolag. Bara under de senaste fyra åren har 57 officiella varningar utfärdats av myndigheter över hela världen. KMR var de första som varnade för SSRI-medlen. Faktum är att vi krävde i Sverige att de inte skulle registreras överhuvudtaget. Vi anmälde även den psykiater som skulle göra undersökningar om dess säkerhet till överåklagaren på grund av att han tagit emot mutor av läkemedelsbolaget (år 1991).

Patienternas ”orimliga förväntningar” och läkarnas ”okunskap om just de här biverkningarna” har skapats av läkemedelsbolag, och av landet främsta psykiatriker – som alla har nära finansiella kopplingar till tillverkarna av antidepressiva medel, och som också är ”experter” på Läkemedelsverket, SBU och Socialstyrelsen.

Patienter och läkare har fått veta att antidepressiva medel är säkra och effektiva: ”antidepressiva medel är effektiva och i många fall på kort tid kan få depressionen att vända”, ”Medicinerna är inte riskabla att använda” (psykiatriker Gunilla Olsson), ”SSRI-medlen brukar p.g.a. sina lindriga biverkningar betraktas som förstahandsmedel vid de flesta fall av depression” (professor Elias Eriksson).

De har fått veta att det inte finns någon grund för rapporter om beroende eller psykiska skador: ” [Vi har] fortfarande många fördomar att kämpa mot. [I media] ”närs myter som att moderna antidepressiva medel är beroendeframkallande och personlighetsförändrande.” (Psykiatriprofessor Jan Wålinder)

Och läkarna har genom tillverkaren till Zoloft, Pfizer, och Läkemedelsverkets vetenskapliga råd psykiatriprofessor Lars von Knorring, fått veta att de måste skriva ut pillren under en längre tid.

Och sist men inte minst har läkare skrämts upp med att om de inte skriver ut antidepressiva medel så kommer patienterna att ta livet av sig. Bland annat har läkemedelsbolaget Wyeth, som säljer Efexor, haft helsidesannonser med en gravsten i Läkartidningen och Dagens Medicin, med texten: ”En depression kan ta slut oväntat fort.” Läkemedelsbolaget Lundbeck i sin tur har sålt Cipramil bland annat genom att i sin tidning Transmittorn skrämma läkare med att ”En av sju deprimerade patienter suiciderar” – om de inte får antidepressiva medel. Psykiatriker Göran Isacsson har skrivit oräkneliga artiklar om att många fler människor måste få de effektiva antidepressiva medlen för att de inte ska begå självmord. Och Läkemedelsverkets vetenskapliga råd, psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorring, har förvandlat de självmordstankar som uppstår av antidepressiva medel till något positivt: ”Den här sortens biverkningar ingår ofta vid behandling av depressioner genom att behandlingen leder till att patienten får ork att ta sig för saker som depressionen tidigare förhindrade. Såsom att skada sig själv.” Och professor Björn Beerman på Läkemedelsverket fyllde på: ”Att deprimerade människor kan bli självmordsbenägna av sina mediciner är välkänt… Ofta är det ett tecken på ett tillfrisknande, att medicinen fungerar…”

Men nu vet vi att allt det här var lögn. En oerhörd lögn!

Det är inte så att antidepressiva medel är ”effektiva” – de har enligt alla samlade bevis inte någon mer positiv effekt än sockerpiller. Det är inte heller så att de har ”lindriga biverkningar” – de har en stor mängd mycket allvarliga skadeverkningar, som patienter försökt berätta om i åratal. Dessutom är de i allra högsta grad beroendeframkallande – de patienter som försökt sluta med pillren kan vittna om hur fruktansvärt svårt det är.

KMR avslöjade den verkliga historien om antidepressiva medel redan i början av 1990-talet. De psykiatriska auktoriteterna har under 16 år hela tiden försökt mörklägga bristen på effekt och de allvarliga skadorna. Tills nu.

Men som vanligt, när man till sist tvingas erkänna de stora skadorna av en viss psykiatrisk drog, så finns det en ny att köra ut på marknaden. Christina Spjut lät i TV meddela att patienterna som fått diagnosen depression, i många fall, kan förvänta sig att få diagnosen ”bipolär störning” (manodepressivitet). Och för det ”tillståndet” tänker psykiatriker och läkemedelsbolag, i tillägg till antidepressiva medel, sälja ett ännu mer giftigt ämne – neuroleptika. Vi kan se fram mot en ny kampanj.

KMR kräver nu att socialministern ser över hela Läkemedelsverkets hantering av psykofarmaka. Alltför många psykiatriker med finansiellt intresse som agerar som ”konsulter”, har infiltrerat verket.


För mer information kontakta KMR på tel. 08-83 8518

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen

 

Copyright © 2006 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.