Press: Svenska pressreleaser: 30 augusti 2005
KMR

 

Stockholm 2005-08-30

Amerikansk PR-styrka invaderar Sverige
Förkastar svenska rättsväsendet

 

Professor Gillbergs dom och fall har orsakat bestörtning inom den amerikanska psykiatrin. Den internationella "auktoriteten" på nerdrogning av barn med amfetamin, professor Russell Barkley, reser därför till Sverige för att försöka återupprätta ryktet angående forskarfusk.

I veckan kommer han till Sverige för en föredragsturné över hela Sverige för psykiatriker, lärare, socialarbetare och andra som dansar med i den psykiatriska yran om att det är lättare att droga ner barn med psykiatriska droger än att ägna dem uppmärksamhet i skolan.

Professor Barkely, som själv påstår att han är professor i psykiatri, men bara innehar en professur i psykologi (är sanningen verkligen så tänjbar inom neuropsykiatrin?) har förkastat domen mot sin kollega professor Gillberg, och därmed förkastat det svenska rättsväsendet som han har föga inblick i. Samma dag som domen mot Gillberg föll skickade han ett brev till stödgruppen Attention i Sverige där han uttryckte sin bestörtning över domen. Inte bara det, han skrev att han också skulle komma till Sverige och föra en kampanj mot domen genom att nämna denna "parodi på rättvisa" i varje stad han föreläser.

Barkely, Gillberg och Attention har alla något gemensamt förutom att de förespråkar amfetamin och andra psykiatriska droger till barn - de får alla pengar från läkemedelsbolagen som tillverkar de amfetaminpreparat de förespråkar. Attention är sponsrade av flera läkemedelsföretag i Sverige.

Gillberg och Barkely samarbetar med läkemedelsbolaget Eli Lilly om forskning runt deras nya preparat för ADHD, Strattera. Barkely fick nyligen en kvarts miljon dollar från Lilly för att utföra forskning om Strattera på vuxna med ADHD. Dessutom fick han 99 750 dollar i bonus för att utföra ännu en studie för Lilly angående Stratteras "driving performance in adults with ADHD".

Barkley sitter med som rådgivande konsult för den amerikanska patientföreningen för barn och vuxna med ADHD, föreningen CHADD, motsvarigheten till Attention här i Sverige. CHADD har kritiserats hårt i flera år av bland annat FN (INCB) och amerikanska narkotikapolisen DEA, för sina kopplingar till läkemedelsindustrin. CHADD har fått närmare en miljon dollar från Ciba Geigy som tillverkar Ritalina. Styrelsen undanhöll detta för sina medlemmar.

1995 anhöll CHADD tillsammans med Ciba (Novartis idag) till DEA om att få Ritalina nedklassat från samma kategori som kokain till starkt smärtstillande medel. DEA vägrade naturligtvis detta med hänvisning till över 100 källor i den medicinska litteraturen som beskriver missbruket runt Ritalina.

Samtidigt noterar vi då att den svenska gruppen Attention har fått 900 000 kronor från Lilly de sista två åren. Man räknar med att Attention skall utföra tillräckligt med "information" runt företagets produkter som motsvarar beloppet. Vilket de också gör. De utförde bl.a. en undersökning på uppdrag av Eli Lilly som resulterade i en mångfald artiklar i svensk media med krav på "snabbare utredning av ADHD" vilket naturligtvis är till nytta för Eli Lilly.

Attention startades 1999 med ett bidrag från Stiftelsen för vetenskapligt arbete inom neuropsykiatrin, vars ordförande var Christopher Gillberg som vid den tiden hade intimt samarbete med Ciba Geigy som tillverkar Ritalina. Attention har varit de främsta förespråkarna för användning av Ritalina sedan dess.

Barkely försökte 2002 att tona ner det ökade missnöjet gällande ADHD-begreppet och försökte övertyga alla, genom ett "International Concensus Statement on ADHD" att etiketten faktiskt var en störning - därför att cirka 20 psykologer och psykiatriker ansåg detta. Gillberg som var en av de som skrev under dokumentet. Detta var samma år som hans egen forskning började kritiseras av svenska forskare.

Idag leder Barkely Lillys kampanj för Strattera. Han hade inte räknat med att det amerikanska läkemedelsverket FDA krävde en varning på etiketten med feta bokstäver, en sk "bolded warning", angående risken för leverskador. FDA varnade även för att dessa leverskador kunde leda till döden eller behov av levertransplantation.

Något Barkely troligen inte kommer att ta upp på sin föredragsturné i Sverige.

 

För ytterligare information: 08-83 85 18

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen

 


Copyright © 2006 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.