Press: Debatt: Vi måste se över tillsatserna i maten innan vi ger mediciner
KMR

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

 

 

Vi måste se över tillsatserna i maten innan vi ger mediciner

2007-06-01

 

Sven Holm är en av Sveriges mest välutbildade akupunktörer med sammanlagt sex års högskoleutbildning i Japan med skolmedicinsk utbildning och två års praktik på kirurgiskt sjukhus. Han är doktor i orientalisk medicin. I Sverige har kända sjukhus anlitat hans tjänster till svårt sjuka och trafikskadade. Sven Holm är dessutom en ofta anlitad föreläsare och rådgivare i näringsfrågor. Ett ämne han besitter stor kunskap i. Han har varit verksam i över 25 år i Sverige och följt utvecklingen inom sjukvården med stigande oro.

Sven Holm är mycket tveksam till alla psykiatriska diagnoserna som kommit på senare tid. Det har skett en stark ökning av ADHD-diagnoser i Sverige de senaste åren - med tillhörande amfetaminbehandling. Han kopplar ihop detta med ett antal andra faktorer än rent hjärnfel.
- Jag har träffat barn som terapeut och föräldrar har kommit med dem sedan 1980 till min praktik - och sett skillnaden då och nu. Ett av de stora problemen idag är att maten bara blir sämre och sämre; råvarorna blir sämre. Grönsaker och mjöl kommer från utarmade jordar och det är väldigt lite ekologisk odling. Och då grisar och kor får foder från utarmade jordar blir köttet heller inte lika näringsrikt. Djuren kan inte producera näring om det inte finns i fodret. Man måste därför vitaminisera mjöl och mjölk för att vi inte skall bli undernärda.

Barn äter dessutom mycket ensidigt, det är bara med en varierad kost vi kan tillfredsställa vårt näringsbehov.
- Det blir lätt makaroner, snabbmos, pommes frites och hamburgare, sällan grönsaker eller fisk. Industriprocessade köttbullar fylls med smakförstärkare som skall ersätta bristen på näring som i sig ger smak. Dessutom färgsätts köttet med syntetiska färgämnen.

Men det räcker inte med det, näringsbristen sätter igång ett ständigt sug i kroppen, menar Sven. Och dessutom har man fyllt kroppen med dåliga fetter.
- Suget gör att de proppar i sig sötsaker, såsom godis, läsk och kakor. Men kanske det största problemet av alla är att de får i sig dåliga fetter. En av grundstenarna för att ha en normal funktion i hjärnan när det gäller transmittorämnen är att det skall finnas bra byggstenar. De här byggstenarna finns inte i transfetter och bensin-margarin eller plast-smör som man också kan kalla dem. De finns i fleromättade fetter och omega-3. Men inte nog med det, det måste finnas tillgång till lättupptagliga aminosyror och det får man inte heller i sig. Transmittorämnena består till stor del av aminosyror och fettsyror och de strukturella fettsyrorna i hjärnan, främst DHA, utgör 60 procent av hjärnans torrsubstans.

Rätt fett och bra proteiner är alltså en förutsättning för friska och välmående barn. - Men ungarna äter sällan fisk, och äter de fisk är den oftast odlad, uppfödd på pellets och innehåller ingen omega-3 eller väldigt lite. Dessa pellets är industritillverkade genom att man dammsuger bland annat Östersjön på småfisk och mal ner dem till små pellets i Tyskland. Gifterna ökar då naturligtvis tiofalt. De matar man laxarna med.

Därefter har vi alla miljögifter, kemikalier och medicinrester. Jordarna förstörs. Något som Sven Holm är mycket upprörd över. Problemet är nämligen större än vi tror. Han märker det på sina patienter.
- Grönsaker besprutas, och jorden besprutas så att alla insekter, svampar och bakterier dör. De är biofaktorer för att skapa bra jord och näring. Därefter fyller man på med ett fåtal mineraler - främst för att grödan skall orka stå rakt upp så man kan skörda den. Övriga mineraler har försvunnit från jordarna efter alla dessa år med konstgödsling - mineraler som är absolut nödvändiga för vår hälsa. Fast nu har man gått ännu längre. Nu behöver man ingen jord lägre för nu odlar man grönsaker på stenullsmattor som man dränker med konstgödsel; tre kemikalier och hormoner så att gurkorna står som i givakt i drivbänkarna. De här plantorna lever i tre-fyra år och levererar enorma skördar med tomater och gurkor. Salladen blir jättestor och jättefin, som klonade huvuden ligger de i parad i grönsaksdiskarna. Och innehåller ingenting!

Det finns över 100 000 kända kemikalier som är i omlopp. En hel del hamnar i kroppen och fastnar där.
- De skapar problem, bl.a. fertilitetsproblem hos både män och kvinnor. Sperman är så dålig att den blivit som skummjölk. På bara 20-30 år har det blivit så. Väldigt många unga par får inga barn idag. Vi har också ftalaterna, mjukgörarna i plasten, som är cancerframkallande och som gör att djur blir sterila. Vi får i oss kemikalier från flamskyddsmedel, textilfärger och konserveringsmedel; vi tömmer medicin- och hormonrester genom urinen rätt ut i det vatten vi sedan skall dricka. Laxarna i Norge har idag rester av lyckopiller i sig - glada laxar. Hur ser det ut i Mälaren? Hormoner från östrogenätande kvinnor, P-piller och annat går rätt ut. Vi äter fisken och dricker vattnet. Även små mängder påverkar kroppen. Sista tiden har det kommit rapporter om att fisken inte kan reproducera sig i Stockholms skärgård. De ynglar inte av sig och romsäckarna och mjölken blir mindre och mindre. De blir androgyna på grund av att de utsätts för hormonmedel, lite av båda könen alltså. Kanske är det så för oss människor också.

Därutöver har vi alla tillsatser i maten. Konserveringsämnen, färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel.
- Godkännandet av aspartam är ju fortfarande ett mysterium. Jag har haft hur många patienter som helst som uppvisar märkliga symtom med myrkrypningar, öronringningar, hjärtklappningar och depressioner efter att ha använt detta. När man använder sådana här medel i maten så händer det konstiga saker i kroppen. Hjärnan är extremt känslig för små mängder av kemikalier. Aspartam skapar dessutom ett stort sug efter sötsaker, snabba kolhydrater. Det kan man se i USA där man slänger i sig en stor hink pommes frites och två stora hamburgare - som sköljs ner med en halv liter light-läsk och på det en stor portion light-glass. Kroppen får något som smakar sött i munnen och förväntar sig få ett höjt blodsocker och får man inte det, vill man ha ännu mer, och ännu mer. Det ligger en koppling där som vi inte riktigt förstår. Folk som äter light-produkter tenderar att äta mycket mer än andra.

Light-produkterna skapar i sig ett sockersug eftersom kroppen förväntar sig att få socker men inte får det.
- ADHD-barnen äter gärna mycket snabba kolhydrater och det är ett sätt att medicinera sig själva. När hjärnans funktion är dålig vill den ha socker, det ger hjärnan energi. De dricker ofta light-läsker, eftersom föräldrarna tutat i dem att de skall akta sig för socker. Men det bryr de sig inte om så istället äter de massor av godis för att balansera hunger- och sockersuget. De blir mätta av detta och när de skall äta riktig mat så vill de inte ha den. Men de har fortfarande ett enormt sug. Fisk och grönsaker petas bort men efterrätten går i. De får en enorm brist på omega-3, på B6 och B12, vitaminer och mineraler överhuvudtaget. Det enda de har gott om är transfetter och dåligt kolesterol.

När vi kommer in på smakförstärkare blir Sven Holm riktigt upprörd. Det är bland det värsta för kroppen. Idag stoppas det i alla färdiglagad mat.
- Vi har glutamat som det debatterats länge om. Det kallas också smakförstärkare, hydrolyserat protein, eller MSG. Enligt min bok om livsmedelstillsatser så står det att glutamat inte får tillsättas i barnmaten, därför att glutamat anses ge hjärnskador på försöksdjur, neurologiska skador. Glutamat finns i så gott som alla matvaror idag. I alla färdiglagade rätter, i paneringar på malda gristrynen som de kallar hackkotlett etc., i gratänger, snabbsåser, soppor och i många kryddblandningar. Och det är alltså förbjudet enligt livsmedelslagen att det skall finnas i barnmat. Om man räknas som barn från 0 till 6 månader och därefter räknas som vuxen så kan det bli lite svårt att förstå. Glutamat är fruktansvärt enligt min mening. Jag har träffat patienter som haft inflammationer i hälsenor. Man har undersökt dem och hittat kristaller från glutamat som fällts ut i hälsenorna och ger kroniska problem.

Sven Holm anser att symtomen från glutamat liknar de som de så kallade ADHD-barnen uppvisar och att det närmast är kriminellt att ge barnen amfetamin för detta.
- Symtomen som kommer från glutamat, 20 procent av befolkningen är direkt allergiska och får kraftiga symtom, är de samma som de som kommer från ADHD, berättar Sven. Det ger koncentrationssvårigheter, aggressioner, lynnesförändringar, fokuseringsproblem och relationsproblem. Det är exakt samma symtom som från ADHD/ADD. Och hur behandlar man det? Jo, i form av centralstimulerande amfetaminer! Och att behandla barn som har en näringsbrist och är förgiftade av glutamat och aspartam och alla andra kemikalier som finns i vår mat med amfetamin, är rent sjukt, riktigt sjukt! Många aggressiva människor äter bara ensidig kost, snabbmat från någon matkedja vilka använder glutamat som smakförstärkare för att överhuvudtaget någon skall äta deras annars helt smaklösa mat.

Hur fungerar då glutamat, vad är det som gör att så många reagerar?

- Glutamat är en aminosyra och vad som händer är att hjärnan använder de fria aminosyror som finns i blodet för att bygga transmittorämnen och viktiga strukturer. Hjärnan har inget annat val än att använda de som finns i blodet. Detta för att bygga strukturer i hjärnan hos barn men även för att reparera och förnya hos vuxna människor. Alla asiatiska restauranger använder mycket glutamat. De tar en skopa vitt pulver som står bredvid kocken i stora behållare och slänger i woken. Om man har en syntetiskt framställd aminosyra och säger att den är ofarlig, hur kan det då komma sig att 20 procent av befolkningen har "Chinese food syndrome"? De blir illamående, får huvudvärk och blir alldeles rödflammiga av glutamat. Och en stor del, om inte alla, blir beroende av det, många blir fruktansvärt beroende. Man kan se det på barn som skriker att de måste till MacDonalds. Man blandar massor av glutamat i den smaklösa köttfärsen - eller lite köttfärs i glutamaten. Den här aminosyran går in i hjärnan och sätter sig som smakbärare i hjärnans smakcentra. Sedan låser man fast det med de andra syntetiska aminosyrorna som finns i aspartam och till sist bedövar man hjärnans funktioner, och förståndet, med transfetter som finns i överflöd i pommes frites.

Men glutamat skapar även ett beroende, anser Sven, och att det är därför företagen blandar i det.
- Det enda de vill sedan är att robotmässigt komma tillbaka till den restaurang och den plats där det fanns glutamat i maten. Och därefter vill man bara ha snabbmat. "Varma koppen" och dylikt. En del människor äter ju smörgås med Knorr krydda som pålägg, varav hälften består av glutamat. En del dricker flera liter Cola light om dagen. De kan inte tänka klart om de inte får det, kroppen darrar. Allt detta blir som ett kemiskt beroende. Vi skall inte tro att man blandar i glutamat bara för att det skall smaka bra.

Asiaterna har kallat glutamat ett av smaksinnena. Idag är det syntetiskt tillverkat. Ursprungligen tillverkades det utifrån avkok på köttben. Varje restaurang hade en stor gryta där man slängde ner köttben och då kunde man utvinna naturligt glutamat. Det var en koncentrerad fond som man använde vid smaksättning, men då var det ingen som blev sjuk. De här buljongtärningarna som finns i affärerna idag består till stor del av syntetisk glutamat. Och det finns även fonder på flaska som är fyllda med syntetiskt, flytande glutamat.
- I kylskåpen står det rader med flaskor med olika "smaker". Oh, vad gott!

Man har alltså dålig mat; utgår från dåliga ingredienser, utan näring och smak, och sedan tillförs glutamat för att folk skall tycka det är gott. Det är helt enkelt en ersättningssmak som skapar beroende. Sedan får man problem.
- Forskning på djur visar att det ger beteenderubbningar men också att det är farligt för hjärnans utveckling. Folk lider av näringsbrist och på toppen av detta förgiftas de av glutamat. Och till sist ger man dem en psykiatrisk diagnos - och drogar ner dem med amfetamin! Hur galet kan det bli?

- För 30-40 år sedan var det ett barn som skulle ha symtom på ADHD/ADD i varje klass. Idag är det 6-7 barn som skall ha det. Är det ingen som ser sambandet?

Vad skall man då göra?
- Som terapeut skulle jag ta bort godis och snabba kolhydrater. Ta  bort industriproducerad mat. Fram med mer ren mat, groddar och råkost, gärna wokad eller ångkokad mat, ekologiska grönsaker och kravkött. Fisk, minst tre gånger i veckan, av olika sorter. Inte bara den odlade laxen. Variera med sill, strömming, sardiner, makrill och olika laxfiskar. Sedan tror jag ägg är väldigt bra med hela näringspaketet i ett, även omega-3. Ägg innehåller ett mycket effektivt protein. Det är det bästa proteinet för människan, 48 procent kan användas mot 16 procent av till exempel mjölkprotein och soja. Gärna gröt till frukost, äggmacka på rågbröd och lite groddar på. Få bort snabbmaten. Då kan vi börja bygga friska barn.

Idag kommer det förtvivlade föräldrar till Sven Holm som berättar att deras barn berusar sig på Red Bull. De får inte dricka alkohol och dricker upp till åtta Red Bull om dagen.
- De blir höga på det på liknande sätt som kokain och amfetamin. De kommer hem med hjärtklappningar, arytmi, tryck i bröstet och ångest. De får mardrömmar och får samma symtom som knarkare. Vi skapar en hel generation med ungdomar som på grund av näringsbrist, tillsatser och miljögifter känner ett behov av att droga sig för att orka med sin tillvaro. Det speedar upp hastigheten i nervsystemet så att de tror att de fungerar bättre, men det är bara konstlat.

Barnen får i sig alltför lite fisk, anser Sven Holm. Forskning har ju visat vilken drastisk betydelse lite omega-3 kan ha för barnen.
- Hjärnan består till 60 procent av fett i torrsubstans, främst DHA, men en metabolisering av mellan 2 till 5 procent sker per dag. Det innebär att om vi inte tillför omega-3 varje dag eller regelbundet så har vi på 33 dagar reducerat det strukturella fettet med 55 procent. I de länder där man äter mycket fisk, som i Medelhavsländerna, så ser man att det finns väldigt lite mentala besvär, såsom depressioner och ADHD. I Japan är dessa problem inte alls vanliga, där äter man mest fisk i världen. I USA får man 99 procent av sitt fettintag från transfetter och andra dåliga oljor  och en procent omega-3. Där har man också mest depressioner och ADHD-symtom.

Psykiatriker i Sverige påstår att det inte stämmer och menar att depressioner tar sig olika uttryck i Sverige och till exempel Medelhavsländerna. Vetenskapligt sätt det är som att säga att ett italiensk benbrott inte syns på samma sätt som ett svenskt.

- Ge barnen bra mat så behöver man inte medicinera med lyckopiller och amfetamin, menar Sven.

Hur är det med det omdebatterade amalgamet?
- Ja, det är ett stort problem, ända sedan seklets början. Hälften kvicksilver och hälften andra metaller. Beroende på pH-värdet i munnen och andra faktorer så lakas kvicksilvret ut. Nu tvingas tandläkarna ha avskiljning av kvicksilver från avloppen. Det är tydligen inte farligt i munnen, men i avloppen får det inte komma ut. Sanningen är dramatisk. En tesked kvicksilver i en normalstor sjö dödar den sjön. Så giftigt är kvicksilver. Det ger neurologiska sjukdomar, ALS, etc.

På 60- och 70-talet gav man gratis tandvård åt gravida kvinnor. Man borrade ut gamla fyllningar som var dåliga, fyllde med amalgam. Man kvicksilverförgiftade indirekt det här fostret. Låga doser påverkar hjärnans funktioner. En hel generation påverkades, anser Sven.

Hur är det med de nya plastlagningarna?
- De är också ett problem, då härdarna som skall få plasten att stelna även är giftiga. Jag har pratat med forskare som säger att plasterna inte alltid härdar ordentligt, man kommer inte åt med lamporna och ibland härdas bara 15-20 procent. Resten kan ligga och läcka. Hur det påverkar människor på sikt vet vi inte inte idag.

Vad skall man då använda som fyllningsmaterial?
- Jag vet inte riktigt, kanske tandguld är det bästa hittills, om man inte har haft amalgam tidigare vill säga.

Nå, hur löser vi dessa problemen som ser ut att överväldiga oss? Går det?
- Oh ja, och det är inte speciellt svårt heller. Först bör man neutralisera gifterna i kroppen genom att tillföra bra näring och mycket antioxidanta. Klorofyll, som det finns mycket av i algerna spirulina och chlorella, är intressant i sammanhanget. Molekylen har en kärna av magnesium vilken frigöres väldigt snabbt i kroppen. Det är i sig välgörande för hjärta och lungor. Men kvar finns en elektriskt instabil molekyl. Den kan då absorbera kadmium, kvicksilver, bly och andra tungmetaller i nedre delen av tjocktarmen och föra med sig dem ut. Annars skulle de återabsorberas av tjocktarmen. Därefter kommer det mer tungmetaller ut i övre tarmen som hinner absorberas av klorofyll innan kroppen återabsorberar dem. Så håller det på. Klorofyll är ett av få ämnen som kan ta till sig tungmetaller och föra dem ut ur kroppen. Dessutom har algerna, förutom klorofyll, andra mycket intressanta näringsämnen såsom aminosyror, mineraler, vitaminer och glykogen. Det lämnas kvar i kroppen som näring. Klorofyllmolekylen lämnar sin kärna av magnesium och fyller tomrummet med andra metaller och fungerar då
som en rening av kroppen. Man skall ta det försiktigt i början. Men det finns även andra sätt att ren kroppen också.

Trots alla gifter och skadliga kemikalier finns det alltså hopp. Det går att rena kroppen och det viktigaste vi kan göra i dessa tider, menar Sven Holm.

 

 

 

Copyright © 2007 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.